The Biomedical Engineering Program aims to provide students with knowledge and training for the modeling, design and construction of biomedical systems and devices by focusing on: computer based data acquisition and monitoring systems, modeling and simulation of physiological systems, and analysis of bioelectric, biomechanical and biological control systems. Students develop cross-disciplinary abilities to integrate engineering techniques with biomedical sciences. To achieve this goal, Biomedical Engineering Program involves close collaboration with the electrical-electronics engineering, computer engineering and mechanical engineering programs. The program covers fundamental topics of electrical and electronics engineering along with core biomedical engineering courses on systems physiology, biomaterials, biomechanics, bioinstrumentation, biosignal processing, medical imaging and bioinformatics. Students acquire hands-on experience through laboratory work and are also required to complete a graduation project related to the current practices in these areas. The program also includes technical elective courses as well as complementary and non-technical elective courses, which provide interdisciplinary knowledge and professional skills.
Biyomedikal mühendislerinin çalışma konuları, tanı ve tedavi amaçlı cihazların ve yazılımların tasarımından, pek çok teknik kaynaklardan bilgileri derleyip yeni süreçler geliştirmeye ve klinik problemleri çözme amacıyla araştırmalar yapmaya kadar geniş bir alana yayılır. Biyomedikal Mühendisliğinin ilgi alanı içinde, sağlık alanında tanı ve tedavi amacıyla kullanılan ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme, teknik işletme ve bakım-onarım faaliyetleri de yer alır. Günümüzde, hastanelerde yaklaşık yirmi bin farklı tür tıbbi cihaz ve sistem kullanılmakta olup ülkemizdeki kullanılan biyomedikal cihaz ve sistem sayısı son yirmi yılda yediye katlanmıştır. Ülkemizde gerek devlet gerek özel gerekse üniversite hastanelerinde Biyomedikal birimi ve biyomedikal mühendisi bulundurmak yasal bir zorunluluktur.
Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü bünyesinde açılan Biyomedikal Mühendisliği Programı, 2011-12 güz yarıyılında öğretime başlamış olup, fakülte bünyesindeki bilgisayar, makine ve endüstri mühendisliği bölümleri olmasından güç alarak bilgisayar uygulamalarına öncelik veren, simülasyona dayanan, biyoelektronik, biyomekanik ve biyolojik kontrol sistemleri incelenmesine de yoğunlaşmayı hedeflemektedir. Bu nedenlerle modelleme esaslarının ve tasarım için gerekli becerilerin kazandırılması ve araçların öğretimi ve bu bilgilerin kullanımıyla klinik ve tıbbi uygulamalarda veya endüstriyel alanlarda başarılı olacak mühendislerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Mezunlarımız, temelde klinik ve hastanelerde sağlık sektöründe, kısmen hizmet sektöründe, kısmen de elektromekanik-elektronik tıbbi cihazlar ve sistemler üretim ve pazarlama kuruluşlarında biyomedikal mühendisi olarak istihdam edilebileceklerdir.