Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kaynaklar

Staj Nedir?

Staj; öğrencilerin bölümlerine ilişkin öğrendikleri teorik bilgileri hayata geçirme, kurumların faaliyet alanları ve işleyişlerini tanıma, iş hayatına geçişte deneyim kazanabilme, uygulamalı bilgileri gerçek iş ortamında pratiğe dökerek kendilerini geliştirme imkanı sağlayan iş hayatına hazırlık dönemidir.

Staj, kariyer hayatına başlangıcın ilk basamağıdır. İyi değerlendirildiğinde bilgi ve yetenek açısından iş görüşmelerinde kişinin elini güçlendiren ve bir çok işe başvuran adayların arasında 1-0 öne çıkmanızı sağlayan avantajlı bir süreçtir. İyi veya kötü deneyimlerinizi fırsata çevirmek tamamen sizin elinizdedir. Sadece ders geçmek için ilgisiz ve özentisiz yapılan stajlar boşa geçen zamandan başka bir işe yaramayacaktır. Günümüz iş piyasası yapılan iş için değer katan, azimli, istikrarlı, çalışkan ve yeniliklere açık personellere ihtiyaç duymaktadır. Sizi tercih etmeleri için diğerlerinden farklı neler yapabileceğinizi görmek istemektedirler.

Staj İçin Ne Yapılmalı?

Kendini Keşfet

Tercih edeceğiniz kariyeriniz için plan yaparken yetenekleriniz ve ilgi alanlarınızın neler olduğunu sorgulayınız. Keyif alarak yaptığınız her iş sizi başarıya ulaştıracaktır. Neler yapabileceğinizin ve neleri yapamayacağınızın farkında olunuz.
Hayata karşı değer yargılarınızın ne olduğunu belirleyiniz ve doğruluğundan emin olduklarınız için asla ödün vermeyiniz.
Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin ve zayıf yönlerinizi olumlu yönde geliştirmek için uğraş veriniz.

STAJ

Hayal edin... Kendinizi, görmek ve olmak istediğiniz yere koyun. İlk iş gününüzde ne giyeceğinizi, oturacağınız masayı, firma için çok önemli bir projede sağladığınız başarı adına aldığınız ödülü görün, aldığınız alkışı duyun, o gün kullanacağınız parfümün kokusunu hissedin. Bu sizin en kötü gününüzde dahi motivasyon kaynağınız olacak ve göreceksiniz ki hayallerinizi gerçekleştirdiğinizde ''ben bu anı daha önce yaşamıştım'' diyeceksiniz.
Kariyeriniz için neler yapabileceğinizi kafanızda tasarlayınız. Kariyer yolculuğuna nereden başlamanız gerektiği, hangi konularda kendinizi eksik gördüğünüz, bunu tamamlayabilmek için neler yapmanız gerektiği ( örn; Dil öğrenmek için kurs, yurtdışı v.s ) konularına odaklanınız. Bu yolculukta karşılaşacağınız zorlukların olacağına kendinizi hazırlayın ve bu zorlukların üstesinden gelebileceğiniz gücün de sizde olduğuna kayıtsız olarak inanınız.

  • Kendinize uygun iş seçimine karar verin ve bu işe yönelik uygulama yapmak için staj olanaklarını düşünün. Hangi bölümlerde staj yapmanız gerektiğini, bu konuda da size destek sağlayacak kurum ve kişilere danışmaktan, bilgi edinmekten kaçınmayın.
  • Staj yaparken yetenek ve bilgilerinizi geliştirmeye yönelik hedeflerinizi belirleyin.
  • Staj yapacağınız firmaya çalışmalarınızla kendinizi nasıl gösterebileceğiniz konusunda hazırlık yapınız.

Kendini Geliştir

İstediğiniz iş için yeterli bilgi ve deneyimi nasıl kazanabileceğinizin farkında olun ve staj yaparken ilgili ortamdaki o işi en iyi yapan kişilerle iletişim halinde olmaktan çekinmeyiniz. Sizdeki gayreti gören herkes size yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır.

Profesyonel insanların katıldığı seminer, panel, fuar ve söyleşi etkinliklerine katılınız.  
Seçtiğiniz işiniz için yeni teknolojilerden, sosyal olaylardan, dünya gündeminden haberdar olunuz.
Bulunduğunuz okul veya sosyal sorumluluk platformlarında ilgi duyduğunuz bir alandaki projelerde görev alınız ve bunları CV'nizde belirtiniz.

İş görüşmelerinde sadece bilgi ve tecrübelerinize yönelik değil aynı zamanda sosyal hayatında aktif olan adaylar dikkat çekmektedir. Sporun hangi türüyle ilgilendiğiniz ve ne yaptığınız, tiyatro kulüpleri, üye olunan kuruluşlar v.s. bu doğrultuda kendinizi hoşlandığınız bir uğraşıya yöneltmeniz psikolojik olarak da iyi gelecektir.    
Yapılan işin size göre olmadığını anladığınızda başka bir alana yönelmek için bir B planınızın olup olmadığını kontrol edin. Nasıl oluşturabileceğiniz ve iş seçeneklerinizi artırmak için neler yapabileceğiniz konusunda kendinizi geliştiriniz.

Harekete Geç

Harekete Geç

Staj başvurusu için gerekli network'ü nasıl sağlayabileceğiniz konusunda ilgi duyulan sektörün önde gelen firmalarını araştırınız, iletişim bilgilerini listeleyiniz. Bu firmaların uygunluğu konusunda hocalarınızdan, başka firmalar hakkında bilgi almak için Kariyer Merkezi ve Staj Koordinatörlüğü birimlerinden ve yakın çevrenizden yardım alınız.

Firmalara başvuru araçlarınız mail, telefon ve firmaların linkedin hesapları olmalıdır. Öncelikle firmayı telefonla arayarak staj yapma isteğinizin olduğunu ve bu konuda CV gönderebilmek için mail adresi, linkedin hesapları talep edilmelidir.

Gerek iş başvuruları gerekse staj başvurularınız için mail hesabınızın kabul edilebilir ve kurumsala yakın ifadeler olmasına özen gösterin. deliyurek@....com.tr, sekerkiz@....com.tr gibi ifadeler olmamasına özen gösteriniz.

Linkedin, kendi web siteniz, adsoyadınız@...com.tr, Üniversitemizin size sağladığı mail hesabının kullanılması daha uygun olacaktır.
  
"Bu firmada staj yapmak için tanıdığının olması gerekir, beni niye alsınlar'' düşüncesinden kurtulun. Unutmayın ki en uzak yollar bir adım ile başlar. Geleceğine yön vermek için vakit kaybetmeden başvuru girişiminde bulununuz.

Mülakata Hazırlık

Mülakata gitmeden önce  firma hakkında kısa bir bilgi edininiz. Web sitelerinden misyonu, vizyonu, yetkilileri, sektörü, piyasa içindeki yerleri v.s ve edindiğiniz bilgileri kısaca not ediniz.

Cv'nizin bir çıktısı mutlaka elinizde olsun. Görüşmeciler Cv'nizde yazan veriler üzerinden sizinle mülakat yapacaklardır.  Görüşme heyecanı ile vereceğiniz yanlış bir bilgi Cv'nizde olan bilgilerle çelişeceğinden sizi zor durumda bırakabilir. CV'nizin elinizde olması size destek verecektir.

MÜLAKATA HAZIRLIK

Görüşmeye giderken giyeceğiniz kıyafetlere önceden karar verip akşamdan hazır olmasını sağlayınız. (Ütü, temiz olması) Abartılı dekolte, parfüm ve makyajdan uzak durunuz.

Özenli bir saç, hafif makyaj, fresh bir koku, erkekler için tıraş ve temiz ayakkabılar ilk izlenim için size puan kazandıracaktır.

Mümkün olduğu kadar sade, rahat ofis kıyafetleri tercih ediniz.     
Görüşmeye gitmeden önce hafif bir şeyler yiyiniz. ( kahvaltı ) Asitli içecekleri görüşmeden önce içmeyiniz. Ağız kokusuna neden olacak yiyeceklerden uzak durunuz. Bu durum konuşma esnasında sizi ve çevrenizi rahatsız edecektir.

Görüşme öncesi akşamı alkol alımına dikkat ediniz. Akşamdan kalma, ayılmamış, söyleneni algılayamayan bir hal görüşmeciler için hoş olmayan bir durumdur.

Firmaya giderken görüşme saatinden önce orada olmaya çalışın. Kan ter içinde, nefes nefese telaşlı bir şekilde  görüşmeye girmeniz rahat hissetmemenize ve konsantre olamamanıza neden olacaktır.

Geç kalacağınızı veya gidemeyeceğinizi öngördüğünüzde görüşme yapacağınız firmanın iletişim bilgilerinin elinizde olmasına dikkat ediniz. Bu tip bir durumda görüşmeciye nedeniyle birlikte görüşmeye geç kalacağınızı veya gelemeyeceğinizi bildiriniz. Gelemeyeceğini bildirmeyen görüşmecilerin kara listeye alındığını unutmayınız.

Görüşmeye giderken aile ve arkadaşlarınızla gitmeyiniz. Görüşmeye yalnız gitmemeniz özgüven eksikliği olduğu anlamına gelebilmektedir.

Telefonunuzu sessize almayı unutmayınız.

Staj Mülakatlarında En Sık Sorulan 10 Soru 

(Lütfen Cevaplayınız)

  • Bana kendinizden bahseder misiniz?
  • Neden staj yapmak istiyorsunuz?
  • Güçlü olduğunuz yönler nelerdir?
  • Zayıf olduğunuz yönler nelerdir?
  • Neden bizim firmamızda staj yapmak istiyorsunuz?
  • En büyük başarınız nedir?
  • Karşılaştığınız zor bir durumu ve onu nasıl çözdüğünüzü anlatabilir misiniz?
  • Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
  • Kariyer hedefiniz nedir?
  • Sormak istediğiniz bir soru var mı?
10 SORU
MÜLAKATTA YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER NELERDİR ?

Sınırları zorlamadan samimi ve sıcak olunuz. Yapılacak en büyük hata samimiyetin laubalilik ile karıştırılması olacaktır.

Sesinizin tonunu ortalama olarak ayarlayınız ve heyecanınızı dengelemek için nefes egzersizi yapınız.

Görüşme esnasında yapabileceklerinizin sözünü veriniz. Yeni bir mezun olarak sizin hangi konularda eksik olduğunuzu neyi yapabilip neyi yapamayacağınızı görüşmeciler sizden önce bunu öngörebilmektedirler. Bu yüzden abartılı vaatlerden uzak durunuz.

  • Size sorulmadığı takdirde kendinizle ilgili gereksiz ayrıntılar vermekten kaçınınız. Az ve öz kelimelerle kendinizi ifade ediniz.
  • Oturuş şekliniz ne çok yayılarak ne de kasılarak olmalıdır. Kollarınız iki yana açık veya ellerinizi birleştirecek şekilde olmalıdır. Kollarınızı kucağınızda bağlamanız karşı tarafı umursamadığınız anlamını hissettirebilir.  
  • Bakış şekliniz samimi ve sıcak olmalıdır. Dik ve kaşları çatılmış bir bakış şekli karşı tarafı irite edebilir.  
  • Elinizde bir kahve bardağı veya su şişesi ile içeri girmeyiniz. Su ihtiyacı halinde görüşmeciden ricada bulunabilirsiniz.
  • Görüşmeden önce hafif bir şeyler yiyiniz ve elinizde yiyecekle görüşme salonuna girmeyiniz.
  • Görüşme esnasında ağzınızda sakız, şekerleme olmamalıdır.
  • Çantanızdan çıkaracağınız bir not defteri ve kalem sizin işi önemsediğinizi ve planlı olduğunuzu hissettirecektir.

STAJ ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER VE STAJI İŞE ÇEVİRME

Staj bir formalite, yerine getirilmesi gereken bir zorunluluk olarak görüldüğü durumda kariyerinizin ilk adımında elde edilen şans kaçırılmış olmaktadır.

Bulunduğunuz yere değer katmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.

staj
  • İnovatif düşünce yapısına sahip olunmalı ve işi en kısa sürede en faydalı şekilde tamamlamaya çalışmalıdır.
    Staj yaptığınız ofiste yer alan tüm çalışanlarla tanışın.
  • İşinizle ilgili size verilen tüm işleri itiraz etmeden doğru ve zamanında yerine getirmeye çalışın.
  • Yapamadığınız veya anlamadığınız işler için sorumluluğunuzdan yardım istemekten çekinmeyiniz.
  • Boş kaldığınız durumlarda yapabileceğiniz herhangi bir şey olup olmadığını sorumlunuza sorunuz.
  • Stajı başkalarına çay, kahve getirmek veya fotokopi çekmek için yapmadığınızın farkında olun. Hiçbir iş yapmayıp sadece bu konular için sizden yardım istemekte ısrar eden firmada zaman kaybetmemelisiniz.
  • Staj esnasında işe başlangıç ve çıkış saatlerine dikkat edilmelidir. İşe geç kalınmamalı, vaktinden önce çıkış yapılmamalıdır.
  • İşinizi önemsediğinizi amirlerinize hissettirmeli, çalışma arkadaşlarınızla iyi geçinmeye özen gösterilmelidir.
  • Doğacak yeni pozisyonlar takip edilmeli size uygun olduğunu düşündüğünüz ilanlara başvuru yapılmalıdır.
  • Sizden sorunlu olan amirlerinizle işinizden çok memnun olduğunuzu sizi yaptığınız iş ile ilgili değerlendirilmeyi çok istediğiniz konusunda görüşme talebinde bulunulmalıdır.