Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sıkça Sorulan Sorular

Hazırlık Atlama Sınavı olarak da bilinen “Exit” (Hazırlık Programı Çıkış) Sınavı öğrencilerin İngilizce bilgisini 4 ana beceri alanında ölçen bir İngilizce Yeterlik Sınavıdır. 

  • A. Reading (Okuma) Sınavı (%25) çoktan seçmelidir 
  • B. Listening (Dinleme) Sınavı (%25) çoktan seçmelidir 
  • C. Writing (Yazma) Sınavı (%25) verilen bir metin üzerine eleştirel yanıt kompozisyonu 
  • D. Speaking (Konuşma) Sınavı: (25%) farklı bir günde yapılır. 

Exit sınavı akademik yıl içerisinde 2, yaz okulu sonrasında 1 defa yapılır.

  • Yarıyıl sonrasında yapılan sınava “Early Exit”, 
  • Yarıyıl sonrasında yapılana “Exit”, 
  • Yaz Okulu sonrasında yapılana “Summer Exit” adı verilir

Öncelikle Hazırlık Programın gerekliliklerini yerine getirmeli ve çok çalışmalısınız. Hazırlık Programı’nın belli başlı gereklilikleri şunlardır: 

  • a) Derslere en az %85 oranında devam etmek. 
  • b) Derslerin gerekliliklerini yerine getirmek (kitapları temin etmek, derse katılmak ve etkin bir biçimde dinlemek, ödev, proje, sunum gibi görevleri yapmak, quiz, ara sınavlar ve finallere girmek) 
  • c) Akademik ortalamanızı olabildiğince yüksek tutmak. (Derslerin gerekliliklerini yerine getiren öğrenciler, bu koşulu yerine getirmekte zorluk çekmeyeceklerdir.)

Hayır. Hazırlık Programı’nı geçmek için öğrencinin Akademik ortalaması da önemlidir.

Akademik ortalama öğrencilerin 3 ana dersinin puan olarak ortalamasına verilen addır. Her dersin ortalamadaki ağırlığı haftalık ders saati oranındadır.

Hazırlık öğrencilerinin akademik ortalamaları en az Exit Sınavı’ndaki başarıları kadar önemlidir. Öğrencinin hazırlık programından geçebilmesi Exit Sınavı’ndan aldığı puanın %50’sine ve Akademik ortalamasının %50’sine bağlıdır.

Işık Üniversitesi Hazırlık programı derslere devam esasına dayanır. Bu sebeple öğrenciler derslere en az %85 oranında devam etmek zorundadırlar. Devamsızlık sınırı toplam ders saatinin %15’i oranındadır. (Örneğin, 1 yarıyıldeki toplam ders saati 300 ise, öğrenci bu derslerin en az 255 saatine devam etmekle yükümlüdür.)

Hayır. Öğrencinin devamsızlık gösterdiği saatler bir bütün olarak hesaplanır. Track 3 programı bir dönemlik bir program olduğu için, SADECE T3 öğrencilerinin devamsızlıkları dönemlik hesaplanır.

Hayır. Öğrencinin akademik başarı durumu bir akademik yıl için hesaplanmaktadır, çünkü programlarımız 4 Modül (1 akademik yıl) olarak tasarlanmıştır. Track 3 programı bir dönemlik bir program olduğu için, SADECE T3 öğrencilerinin akademik ortalamaları dönemlik hesaplanır.

Hayır. Öğrencinin derse katılamayacak kadar hasta olması durumunda öğrenci elbette bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve tedavi görmelidir. Bu kontrol sonunda öğrenciye verilen rapor öğrencinin derse katılamamasının sebebini gösteren bir belgedir. Bu belge öğrencinin kayıtlarında “var” olarak gösterilmesine yaramaz ve öğrencinin kaçırdığı dersi telafi etmez. Uygun kuruluşlardan temin edilen sağlık raporları öğrencinin ara sınav (vize) ya da final sınavı kaçırması durumunda kendisine “telafi” sınavı hakkı verir. Telafi sınavından faydalanmak isteyen öğrenci raporunu sınavı takip eden üç iş günü içerisinde program koordinatörüne iletmelidir. (Lütfen gerektiğinde konu hakkında SFL Sekreterliğine danışınız.)

Hayır. Öğrenci “Sınıf-içi Quiz” kaçırdıysa telafisi yoktur. Eğer öğrenci üniversitemizin spor takımlarından birindeyse ve Vize ve Final sınav tarihlerinde müsabakalara katıldıysa, Spor Daire Başkanından görevlendirme yazısı getirmek suretiyle mazeretli sayılır ve telafi alabilir.

Hayır. Yaz Okulu’na kayıt yaptırabilmek için aşağıdaki ön koşulları yerine getirmiş olmak gereklidir. Bahar yarıyılı sonundaki Çıkış Sınavlarında başarısız olan öğrenciler, %85 devam koşulunu sağladılarsa ya da genel başarı notları en az 60 ise YADOK’a başvurmaları halinde, Hazırlık yaz okulu programına katılabilirler. Yaz Okulu'na katılım öğrencinin isteğine bağlıdır. Yaz okulu ücretlidir. Burslu öğrenciler ise bursları oranında az ödeme yaparlar.

Öğrenciler uluslararası kabul gören İngilizce Yeterlik sınavlarından istenen puanı almak suretiyle de hazırlık programından muaf olabilirler. Başka eğitim kurumlarının hazırlık sınıflarından getirilen belgeler muafiyet için kullanılmaz. Üniversitemizin kabul ettiği sınavlar ve puanları aşağıdaki gibidir: 

  • Son 2 yıl içinde alınmış TOEFL belgesi (IBT 80 ve üstü / CBT 220 ve üstü / PBT 560 ve üstü) 
  • Sol 5 yıl içinde alınmış ÜDS / YDS / e-YDS belgesi (70 ve üstü)
  • Son 2 yıl içinde alınmış PTE Academic belgesi (71 ve üstü) 
  • * Bu skorlar 2022-2023 akademik yılından itibaren geçerlidir. 
  • * TOEFL ve PTE Akademik sınavlarının geçerlik süresi 2 yıl, ÜDS/YDS/e-YDS sınavlarının ise 5 yıldır. 
  • * Yalnızca üniversitelerdeki sınav merkezlerinden alınan sınav sonuçları kabul edilmektedir 
  • * Işık Üniversitesi’nin İngilizce öğretim yapan programlar arasında yatay geçiş yapan öğrenciler, düzey belirleme, yeterlik ve muafiyet sınavlarına girmez.

Öncelikle öğrencinin istekli ve gayretli olması gerekiyor. Kendinize ve yaşam tarzınıza uygun bir çalışma düzeni belirlemelisiniz ve düzenli bir çalışma sistemi geliştirmelisiniz. Öğretmenlerinizden anlamadığınız ya da geri kaldığınız konular hakkında ofis saatlerinde yardım isteyebilirsiniz. Öğrencilerimize bu konuda destek vermek için üniversitemizde geliştirmiş olduğumuz tüm İngilizce eğitim kaynaklarımıza okulumuzun internet sitesinden erişebilirsiniz.