Genel Kimya
CHEM1101
Mühendislere neden kimya öğretilir? Maddenin özellikleri ve ölçümü. Belirsizlik ve anlamlı rakamlar. Atomlar ve atom kuramı. Atom kütlesi ve mol kavramı. Kimyasal bileşikler. Moleküler ve iyonik bileşikler. Yükseltgenme basamakları. Kimyasal reaksiyonlar. Stokiyometri. Çözeltide kimyasal tepkimeler. Sınırlayıcı bileşen. Sulu çözelti tepkimelerine giriş. Çökelme, Asit-baz ve yükseltgenme-indirgenme tepkimeleri. Titrasyonlar. Gazlar ve gaz kanunları. İdeal gaz denklemi. Kimyasal tepkimelerde gazlar. Gaz karışımları. Kinetik-molekül kuramı. Isı. İş. İç enerji. Entalpi. Atomun elektron yapısı. Elektromanyetik ışıma. Atom spektrumları. Kuantum kuramı. Elektron dağılımları. Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri
ELEC2309
Elektrik devreleri. Kirchoff kanunları ve devre elemanları. Elektrikte güç ve enerji. Direnç devrelerinin analizi. Birinci ve ikinci dereceden dinamik devrelerin çözümü. Devrelerin sinusoidal kararlı hal analizi. Aktif ve reaktif güç. 3 fazlı devreler. İşlemsel yükselteçler. Yarıiletken elemanlar. Diyotlar ve transistörler. Yükselteç devreleri.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Teknik Resim
MECH1120
Geleneksel ve modern mühendislik çizimini ve uygulamaları ile ileri düzey bir bilgisayar destekli çizim yazılımını (SolidWorks) tanıtmak
AKTS
6Kredi
4Saatler
(2 + 4 + 0 )Mühendislikte Hesaplamalı Yöntemler
MECH2120
MATLAB’e giriş. MATLAB ortamı ve çalışma prensibi. Fonksiyonlar ve uygulamaları. Matrisler ve çözüm yöntemleri. Grafik çözümleri. Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar. Kullanıcı tarafından kontrol edilebilen girdi çıktıların oluşturulması. Mantık fonksiyonları. Matrislere dayalı hesaplamalar. Simgesel matematik. İleri grafik yöntemleri. Sayısal yöntemler; sayısal türetme, integrasyon ve doğrusal denklemlerin çözümü. Doğrusal olmayan denklemlerin çözümü.
AKTS
6Kredi
4Saatler
(3 + 2 + 0 )Ölçme ve Enstrümantasyon
MECH3111
Temel mühendislik ölçümleri, sensörler, enstrumantasyon. Hata analizi ve sonuçların istatistiksel değerlendirilmesi; rapor yazma ve sunma
AKTS
3Kredi
2Saatler
(1 + 2 + 0 )Makine Mühendisliği Laboratuarı
MECH3122
Deney tasarımının esasları. Gerilme analizi, termodinamik, akışkanlar mekaniği, ısı iletimi, kontrol, dinamik sistemler konularında deneylerin yapılması, raporlanması ve sunulması
AKTS
3Kredi
2Saatler
(1 + 2 + 0 )Makine Elemanları-I
MECH3211
Mekanik tasarımın esasları. Makine elemanları ve kullanım alanları. Kaynaklı, lehimli, perçinli bağlantılar. Mil göbek bağlantıları. Civata bağlantıları, vidalı hareket iletim mekanizmaları. Pimler, mafsallar, miller, yaylar, kavramalar. Yağlama teorisi ve uygulamaları. Kaymalı yataklar ve rulmanlar. Dişli kutusu elemanları ve mekanizmaları. Alın, helisel, konik ve sonsuz vida mekanizmaları. Kayış-kasnak ve zincir mekanizmaları.
AKTS
6Kredi
4Saatler
(3 + 2 + 0 )Makine Elemanları-II
MECH3222
Yataklama sistemleri, rulmanlı yataklarla yataklama esasları, lineer yataklar, yağlama teorisi, hidrodinamik ve hidrostatik yataklar, dişli çarklar, dişli kinematiği, profil kaydırılmış dişliler, planet mekanizmaları, sızdırmazlık sistemleri, zincir mekanizmaları.
AKTS
6Kredi
4Saatler
(3 + 2 + 0 )Makine Teorisi
MECH3244
Mekanizmalar, eleman çiftleri. Kinematik zincirler. Düzlemsel mekanizmaların kinematik analizi ve sentezi. Makinaların dinamiği. Makinalarda kuvvet analizi. Makinalarda kütle dengelemesi. Tek serbestlik dereceli sistemlerin sönümsüz, sönümlü ve zorlanmış titreşimleri. Titreşim ölçüm cihazları. Titreşim kontrol ve yalıtımı.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 1 )Akışkanlar Mekaniği
MECH3311
Akışkanlar mekaniğinin temel ilkeleri ve mühendislik problemlerine uygulanması. Akışkan statiği. Akış kavramı, kontrol hacmi analizi. Korunum denklemleri ve uygulamaları. Boyutsal analiz ve benzeşme. Ağdalı akış, basit laminar akış sistemleri, türbülans, iç ve dış akış uygulamaları.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 1 )