Genel Yazım Kuralları
Staj raporlarının hazırlanmasında uyulması gereken yazım kuralları aşağıda belirtilmiştir.
- Rapor (210x297mm) boyutundaki beyaz A4 kağıdına yazılmalıdır.
- Rapor en az 20 sayfa uzunluğunda olmalı, bütün yazı ve şekiller bilgisayar çıktısı olarak hazırlanmalıdır. Bilgisayarda çizimi güç olan veya büyük boyutlu olması sebebi ile değerlendirme bölümüne eklenemeyen şekil veya resimler raporun sonundaki ekler bölümüne eklenebilir.
- Tüm sayfa, tablo ve şekiller numaralandırılmalıdır. Şekil ve tablolar metinde ilk sözü edilen yere mümkün olduğu kadar yakın olmalıdır. Boyutları rapor metnine sığabilecek olan tüm resim veya şemalar Değerlendirme bölümünün içine, bahsi geçen yere en yakın olacak şekilde iliştirilmelidir.
- Şekillerin adı, şeklin altına; tabloların adı, tabloların üstüne yazılmalıdır.
- Raporun ilk sayfası, pratik çalışmayı yapan öğrencinin adı, soyadı, numarası, bölümü bilgilerini içeren kapak sayfası olmalıdır.
- Rapor Türkçe veya İngilizce olarak yazılabilir.
- Raporlar spiral ciltlenmiş halde teslim edilir. Şeffaf dosya içinde teslim edilen raporlar kabul edilmez.
Raporu Oluşturan Bölümler
Staj raporunda bulunması gereken bölümler şunlardır:
- Kapak sayfası: Yazım kurallarında belirtilen formda olmalıdır.
- İçindekiler: Raporda bulunan bütün bölümler ana başlıklar ve alt başlıklar olmak üzere ilgili sayfa numarası belirtilerek sıralanmalıdır.
- Staj Programı ve Onay Sayfası: Bu bölümde, "Stajda Yapılan Çalışmalar – Özet Tablo" isimli tablo staj yapılan departmanın adı ve yapılan iş hakkında kısa bilgiler ile doldurulur. Yapılan çalışmalar, çalışılan tarihler ve gün sayısı belirtilerek numaralandırılır. Tablonun alt kısmında yer alan onay bölümü, staj yapılan kurumdaki yetkili amir tarafından imzalanıp, kaşelenerek onaylanmalıdır. Onay verecek olan yetkili amirin unvanının Elektrik-Elektronik Mühendisi ya da Bilgisayar/Yazılım Mühendisi olması gerekir.
- Önsöz: Yapılan çalışma hakkında kısa bilgi verilir. Önsöz en az yarım sayfa olmalı ve bir sayfayı geçmemelidir.
- Kurum Tanıtımı: Staj çalışmasının yapıldığı işletmenin tanıtımı, organizasyon yapısı, aktiviteleri, birimleri, personel durumu, üretim, pazarlama ve ürün bilgileri hakkında kısa bilgi verilir.
- Değerlendirme Bölümü: Bu bölüm staj raporunu oluşturan asıl bölümdür. Yapılanlar "Stajda Yapılan Çalışmalar – Özet Tablo" içinde verilen sıraya göre "Yapılan İşler #'deki Çalışmalar" başlıkları altında detayları ile anlatılır. Bu bölümde öğrenilen sistem ve ürünlere dair teorik bilgiler, öğrencinin birebir deneyimlediği tecrübeler, katkı verilen çalışmalar, üstlenilen projeler detayları ile açıklanır. Rapor, öğrencinin edindiği bilgi ve kazanımları, elde etmiş olduğu tecrübeleri birinci ağızdan açıklamalı, firmanın kullanmış olduğu cihaz ve sistemleri tanımlamakla kısıtlı kalmamalıdır. Anlatılanlar resim, şema veya tablolar ile desteklenmelidir. İliştirilen tüm resim, şema ve tablolara metnin içinde referans verilmelidir.
- Sonuç: Pratik çalışmanın öğrenciye kazandırdığı bilgi ve deneyim sonuç bölümünde açıklanır. Genel olarak öğrenilenler baştan sona özetlenmeli ve edinilen tecrübelerin öğrencinin kariyer planlarına etkisi tartışılır. En az yarım sayfa en fazla 1 sayfa olmalıdır.
- Ekler: Rapor metninde bahsi geçen ancak boyutları nedeni ile rapor metninde yer verilemeyen resim, grafik veya dökümanlar, bu bölüme resim yazıları verilerek eklenir.