Nesne Yönelimli Programlama
CSE203
Nesneler ve sınıflar, oluşturucu, statik değişken, sabitler, yöntemler, görünürlük değiştiricileri, geçici nesneler, yöntemlerin nesnelerle çağrılması, değişmezlik, değişken görünürlüğü, sınıf soyutlaması ve paketleme, üst ve alt sınıf kavramları, kalıtım, çoklu anlam, çiğneme, çokyükleme, soyut sınıf, nesne yönelimli tasarım.
AKTS
6Kredi
3Saatler
(2 + 2 + 0 )Makroekonomiye Giriş
ECO102
Makroiktisadın temel prensipleri. Milli gelir ve geçim giderlerini ölçme. Enflasyon, işsizlik, yatırım ve tasarruf. Açık ekonomi makroiktisadı. Para ve banka. Uluslararası entegrasyon. Ekonomik büyüme ve gelişmeye giriş.
AKTS
6Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 1 )Endüstri Mühendisliği Oryantasyonu
IE007
Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin ve kuruma özel kuralların tanıtımı. Mühendislik mesleği ve dalları. Mühendislik eğitiminin tarihçesi ve modern durumu. Mühendislikte etik ve iletişim. Endüstri mühendisliği ve alt disiplinlerine giriş.
AKTS
2Kredi
1Saatler
(1 + 0 + 0 )Mühendislik Ekonomisi
IE242
Mühendislik kararları için ekonomik analiz; endüstriyel işletmelerde proje finansmanı değerlendirmeleri, paranın zaman içindeki değerinin değişimi; basit faiz hesapları; yıllık maliyet analizi; şimdiki zamana göre değer analizi; geri dönme oranı; amortisman ve vergiler; çoklu alternatifler. Makine yenileme için matematiksel modeller. Karar analizine giriş; maliyet mühendisliği kavramları.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Yöneylem Araştırması I
IE301
Matematiksel modelleme kavramları. Doğrusal programlama: problem formüle etme, simplex ve dual simplex methodları, dualite ve duyarlılık analizi. Taşıma problemleri, modellemesi ve varyasyonları. Ağ problemleri ve modellemesi. Hedef programlama. Tamsayı doğrusal programlama.
AKTS
7Kredi
4Saatler
(3 + 2 + 0 )Yöneylem Araştırması II
IE302
Dinamik programlama. Ağ modelleri, en kısa yol, en büyük akış, En düşük maliyetli ağ akış problemleri, en küçük kapsayan ağaçlar problemi. Klasik eniyileme kuramı: tek değişkenle eniyileme, dışbükeylik, çok değişkenle kısıtsız ve kısıtlı eniyileme. Doğrusal olmayan programlama; Lagrange çarpanı ile eniyileme, Karush-Kuhn-Tucker eniyileme koşulları, doğrudan arama ve eğim yöntemleri. Çeşitli sezgisel yöntemler.
AKTS
7Kredi
4Saatler
(3 + 2 + 0 )Sistem Benzetimi
IE303
Ayrık-olaylı benzetimin temel prensipleri ve analizi. Olay çizelgeleme bazlı benzetim ve süreç-etkleşim bazlı benzetim yaklaşımlarının karşılaştırması. Belirli bir istatistiksel dağılıma sahip sayı üretme metodları; ters dönüşüm ve diğer teknikler. Girdi datası analizi ve örtüşme düzeyi testleri. Benzetim uygulamaları için geliştirilen belirli bilgisayar yazılımları, bu yazılımlarda çıktı analizi ve model geçerleme.
AKTS
6Kredi
3Saatler
(3 + 1 + 0 )Üretim ve Servis İşlemleri Planlaması
IE312
Üretim ve servis sistemlerinin temel yapıları, sayısal kestirim yöntemleri, bütünleşik planlama, envanter modelleri, tedarik zinciri yönetimi, kaynak planlaması, çizelgeleme.
AKTS
6Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Endüstriyel Üretim Sistemleri
IE321
İmalat ve üretim sistemleri temelleri; üretim hızı ve kapasitesi. Kaynak kullanımı makine emre amadeliği; işlem altında olan is miktarı ve imalat teslim suresi. Üretim tipleri; atölye, yığın, seri hat dengeleme sistemleri. İşlem tabanlı ve urun tabanlı yerleşim yaklaşımları. Temel gereç yönlendirme dizgesi ve depolama sistemleri tasarımları. Temel zaman ve is etüdü prensipleri.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(0 + 0 + 0 )Kalite Planlaması ve Denetimi
IE334
Kalite denetim sistemlerinin ilkeleri, süreç denetim kavramları; belirtim ve tolerans kavramları; süreç yeterlilik analizleri; denetim tabloları; kabul örnekleme planları; kalite kararlarının maliyet boyutu; kalite iyileştirme programları; kalite bilgilendirme sistemleri.
AKTS
6Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )