Ders Adı / Ders Kodu
Saatler
Kredi
AKTS

Elektrik ve elektronik mühendisliğinin temelleri

EE339

Elektrik devreleri. Kirchhoff yasaları ve devre elemanları. Elektriksel güç ve enerji. Dirençli devrelerin analizi. İşlemsel kuvvetlendiriciler. Birinci ve ikinci mertebeden devrelerin çözümleri. Devrelerin sinizoidal sürekli hal analizi. Kompleks, aktif ve reaktif güçler. Üç fazlı devreler. Yarı-iletken elemanlar: diyotlar, tranzistörler, tristör ve triak. Yükselteç devreleri. Manyetik devreler ve transformatörler. Elektromekanik enerji dönüşümü ve elektrik makinaları.

( 3 + 0 + 0 )
3
5

AKTS

5

Kredi

3

Saatler

(3 + 0 + 0 )

MÜHENDİSLİKTE ÇİZİM

ME120

Geleneksel ve modern mühendislik çizimini ve uygulamaları ile ileri düzey bir bilgisayar destekli çizim yazılımını (SolidWorks) tanıtmak

( 2 + 4 + 0 )
3
6

AKTS

6

Kredi

3

Saatler

(2 + 4 + 0 )

MÜHENDİSLİKTE HESAPLAMALI YÖNTEMLER

ME201

MATLAB’e giriş. MATLAB ortamı ve çalışma prensibi. Fonksiyonlar ve uygulamaları. Matrisler ve çözüm yöntemleri. Grafik çözümleri. Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar. Kullanıcı tarafından kontrol edilebilen girdi çıktıların oluşturulması. Mantık fonksiyonları. Matrislere dayalı hesaplamalar. Simgesel matematik. İleri grafik yöntemleri. Sayısal yöntemler; sayısal türetme, integrasyon ve doğrusal denklemlerin çözümü. Doğrusal olmayan denklemlerin çözümü.

( 3 + 2 + 0 )
3
6

AKTS

6

Kredi

3

Saatler

(3 + 2 + 0 )

TASARIM VE İMALAT

ME220

Mekanik tasarımın esasları: Görsel düşünme ve teknik resim çizimleri. Malzemelerin tasarım ve imalat özellikleri. Metaller için geleneksel imalat yöntemleri: döküm, mekanik şekillendirme, talaşlı imalat, kaynakla birleştirme ve sinterleme. Tasarım ve imalat aşamalarında bilgisayardan yararlanma. Üretim raporlama.

( 3 + 0 + 1 )
4
7

AKTS

7

Kredi

4

Saatler

(3 + 0 + 1 )

TERMODİNAMİK

ME264

Termodinamik sistem ve saf maddenin özellikleri, termodinamik süreçler; iş ve ısı etkileşimi. Sistemler ve akış süreçleri için birinci yasa; ikinci yasa ve entropi. Tersinmezlik ve kullanılabilirlik

( 3 + 0 + 1 )
3
6

AKTS

6

Kredi

3

Saatler

(3 + 0 + 1 )

ÖLÇME VE ENSTRÜMENTASYON

ME301

Temel mühendislik ölçümleri, sensörler, enstrumantasyon. Hata analizi ve sonuçların istatistiksel değerlendirilmesi; rapor yazma ve sunma

( 1 + 2 + 0 )
2
5

AKTS

5

Kredi

2

Saatler

(1 + 2 + 0 )

DENEYSEL MÜHENDİSLİK

ME302

Deney tasarımının esasları. Gerilme analizi, termodinamik, akışkanlar mekaniği, ısı iletimi, kontrol, dinamik sistemler konularında deneylerin yapılması, raporlanması ve sunulması

( 1 + 2 + 0 )
2
5

AKTS

5

Kredi

2

Saatler

(1 + 2 + 0 )

MAKİNE ELEMANLARI-I

ME324

Mekanik tasarımın esasları. Makine elemanları ve kullanım alanları. Kaynaklı, lehimli, perçinli bağlantılar. Mil göbek bağlantıları. Civata bağlantıları, vidalı hareket iletim mekanizmaları. Pimler, mafsallar, miller, yaylar, kavramalar. Yağlama teorisi ve uygulamaları. Kaymalı yataklar ve rulmanlar. Dişli kutusu elemanları ve mekanizmaları. Alın, helisel, konik ve sonsuz vida mekanizmaları. Kayış-kasnak ve zincir mekanizmaları.

( 3 + 2 + 0 )
4
8

AKTS

8

Kredi

4

Saatler

(3 + 2 + 0 )

DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİ VE KONTROLU

ME336

Sistem modelleme, sistem cevabı ve kontrole giriş. Laplace dönüşümü. Transfer fonksiyonları. Blok diyagramları. Temel otomatik kontrolörler. Mekanik, elektrik ve elektronik sistemlerin modellenmesi. Sistem cevabı analizi. Routh kararlılık kriteri. İntegral ve türev kontrol işlemlerinin sistem performansına etkileri. Sistem tipleri. Kontrolör tasarım esasları. Köklerin yeri analizi. Frekans cevabı analizi.

( 3 + 0 + 1 )
3
6

AKTS

6

Kredi

3

Saatler

(3 + 0 + 1 )

MAKİNA TEORİSİ

ME346

Mekanizmalar, eleman çiftleri. Kinematik zincirler. Düzlemsel mekanizmaların kinematik analizi ve sentezi. Makinaların dinamiği. Makinalarda kuvvet analizi. Makinalarda kütle dengelemesi. Tek serbestlik dereceli sistemlerin sönümsüz, sönümlü ve zorlanmış titreşimleri. Titreşim ölçüm cihazları. Titreşim kontrol ve yalıtımı.

( 3 + 0 + 1 )
3
5

AKTS

5

Kredi

3

Saatler

(3 + 0 + 1 )